Брзе контакт информације

Пронађите лако најбољи начин да нас контактирате.

icon_widget_image Ponedeljak - Petak: 08:00 - 16:00; icon_widget_image BAŠAIDSKI DRUM 62, 23300 Kikinda icon_widget_image (0230) 422-640 icon_widget_image office@toza.co.rs prodaja@toza.co.rs

Тоза Марковиц

Мамут Кика

У кругу компаније налази се изузетно значајно палеонтолошко откриће: скелет мамута (Маммутхус трогонетхерии) старог преко 70.000 година, који већ представља својеврсну атракцију, о чему сведоче бројне организоване посете. Пронађен је 4.12.1996. године, у глинокопу “ТОЗЕ МАРКОВИЋ” приликом редовне експлоатације глине, на дубини од 20м. Висок је 4м, дугачак је 7м, широк 3м. “Кика” је у међувремену, постала права атракција, а установљено је да се радило о женки старој око 64 године. Ово откриће јединствено је на Балкану и југоисточној Европи, јер су први пут на једном месту пронађени остаци мамута.

Пројекат “Кикиндски мамут” настао је као резултат успешне сарадње друштвених и културних институција из целе Србије усмерених ка заштити очуваних фосилних остатака мамута откривених у Кикинди, 1996. године. Пројекат је окупио преко деведесеторо стручњака из различитих области – палеонтологије, археологије, менаџмента, информационих технологија, културног туризма, привреде и маркетинга који су током дванаест месеци радили на његовој реализацији. “Кикиндски мамут” је постао свеобухватни културно-туристички производ и окосница развоја културног туризма у региону.

Остаци мамута врсте Маммутхус трогонтхерии откривени су у погону фабрике “Тоза Марковић”.Активности су започеле 3Д ласерским бесконтактним скенирањем остатака мамута, чији је изглед претходно археолошким поступцима аутентично реконструисан и конзервисан.На овај начин добијени су компјутерски модели костију који су послужили као база за израду анимација за филм и илустрација за компакт диск.

Тако је “оживела” џиновска преисторијска животиња која је на тлу Европе живела пре 500.000 година. Оригинални скелетни остаци Кикиндског мамута, популарно названог Кика, изложени су у оквиру сталне поставке Народног Музеја Кикинда, где је сачувано преко 90% коштане масе и изложено у наменски адаптираној просторији у оквиру музеја. Пратећи садржај чини скелетна реплика мамута у природној величини, која је постављена у дворишту музеја.


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/хоме/тозацо/публиц_хтмл/wп-цонтент/тхемес/wилмер/цомментс.пхп) is not within the allowed path(s): (/home/:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/usr/local/cpanel/base/3rdparty:/usr/share/l.v.e-manager/utils) in /home/tozaco/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1549

Пост а Цоммент